Elinvoimaa yrityksellesi

Miten kasvissyöjästä tulee lihansyöjä

Posted by on Aug 8, 2013 in Yleinen | Ei kommentteja

Miten kasvissyöjästä tulee lihansyöjä

Miksi juuri paleo?

Olen ollut kasvissyöjä viisitoista vuotta. Alkuperäinen syyni kasvissyöjäksi ryhtymiseen oli silloisten väärien uskomusteni mukaan painonhallinta. Viime vuosien ajan syy on ollut lähinnä eettinen sekä tottumus kasvisruokaan. Lihan syöminen ei vain ole tuntunut mielekkäältä ajatukselta. Silloin tällöin lihan lisääminen ruokavalioon on kyllä käynyt mielessä. Olen treenannut koko ikäni, välillä aika raskaitakin harjoittelu- ja kilpailujaksoja, ja välillä on tuntunut, että en ole saanut tarpeeksi proteiinia tai rasvoja ja se, tai jokin muu asia on aiheuttanut mielestäni kohtuutonta väsymystä, sekä lihaskipuja ja –särkyjä. Ratkaisua olen etsinyt proteiinivalmisteista ja välillä valitettavasti myös särkylääkkeistä.

Kesäloman aikana tutustuin ystävän houkuttelemana Paleo-ruokavalioon. Vietettyäni muutaman illan (ja yönkin) nettisaiteilla lukien paleo –kokemuksia sekä joitakin tutkimustuloksia, se alkoi tuntua uskottavalta ja mielenkiintoiselta vaihtoehdolta. Lyhyesti avaan, että paleo – ajatus perustuu siihen, että vilja- ja maitotuotteet eivät ole ihmiselle sopivaa ravintoa, vaan kaikki tarvittavat ravintoaineet saadaan kalasta, lihasta, kanamunista, kasviksista, hedelmistä, marjoista, pähkinöistä sekä terveellisistä rasvoista. Paleo on siis ihmisen ruokavalio ennen maanviljelystä muokattuna nyky-yhteiskuntaaN soveltuvaksi. En kerro yksityiskohdista enempää, sillä lisää paleosta voit lukea esimerkiksi näistä linkeistä:

http://www.helsinkipaleo.com/

http://ultimatepaleoguide.com/

Miten olen toteuttanut ruokavaliota ensimmäiset kaksi viikkoa

Olen pääsääntöisesti jättänyt vilja- ja maitotuotteet sekä perunan pois ruokavaliostani. Toki muutamia kertoja olen syönyt esimerkiksi lihakastikkeessa jauhoja tai maitoa. Juhlissa söin myös palan täytekakkua ja hotellin aamiaisella paahtoleivän, sillä muuten eväät olisivat jääneet melko laihoiksi. Sokerin pois jättäminen on välillä tuntunut haasteelliselta ja tummaa suklaata onkin kulunut välillä aika paljon.

Iloa ja haasteita

Muutama ensimmäinen viikko uudella ruokavaliolla on sujunut hyvin. Olotilassa en oikeastaan ole huomannut isompia muutoksia. Alkupäivinä oli vähän päänsärkyä ja janon tunnetta runsaasta juomisesta huolimatta. Vatsa on välillä protestoinut lihaan toimimalla vähän turhankin liukkaasti ja unettomuudesta olen kärsinyt tavallista enemmän. Myös pieni flunssan poikanen tuntuu nyt vaivaavan. Johtuvatko nämä sitten paleosta vai jostain muusta, niin mene ja tiedä… Suurin muutos arkielämässä on ollut se, että enää emme voi iltapalaa kuitata muutamalla ruisleivän palasella tai pastalautasellisella. Nyt joudummekin puolisoni kanssa miettimään syömistä vähän uudella tavalla. Välillä on myös nälkä päässyt yllättämään, sillä en ole osannut varata riittävästi tuoreita ruoka-aineita. Tämä asia varmasti helpottuu ajan myötä, kun opimme tekemään paleoruokaa ja hankkimaan oikeita ja monipuolisia ruoka-aineita. Yhteiskuntamme on kyllästetty tehokkaasti prosessoidulla maidolla sekä erilaisilla vehnäjauhon muunnoksilla niin, että esimerkiksi Prismassa voi kävellä puoli tuntia löytämättä kookosmaitoa. Edes kahden eri myyjän tiedot eivät riittäneet sitä paikallistamaan. Kookosmaidot jäivät sillä kertaa ostamatta. Maitohylly olisi ollut helpommin löydettävissä.

Mukavinta muutoksessa on ollut uusi innostus ruoan laittamiseen ja uusien reseptien kokeilemiseen. Sekä usko siihen, että syömäni ruoka on terveellistä ja hyvää oloa lisäävää. Toki en ainakaan vielä voi liputtaa paleon puolesta ihan täysillä. Voiko kuitenkin olla niin, että osalle meistä vilja- ja maitotuotteet sopivat hyvin? Voiko olla, että paleoimalla ei saa riittävästi hiilihydraatteja varsinkaan jos urheilee paljon. En tiedä, mutta kokeilemalla voin ottaa selvää miten tämä sopii minulle. Aion myös tutustua lisää aiheeseen.

Seuratkaa ihmiskokeeni sujumista ja kirjoitelkaa kommentteja omista kokemuksistanne. Onko jollakin teistä kokemuksia paleosta? Hyviä kokemuksia netistä kyllä löytyy, mutta entä kritiikki? Onko jollakulla huonoja kokemuksia?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *