Elinvoimaa yrityksellesi

Näin kehität stressinhallintataitojasi osa III – Lähde kotiin…ajoissa

Posted by on Apr 27, 2011 in Yleinen | Ei kommentteja

Näin kehität stressinhallintataitojasi osa III – Lähde kotiin…ajoissa

Stressi lisää stressiä. Oravanpyörä on valmis, kun kiireessä teet liikaa asioita – stressaannut ja teet virheitä. Virheet tuskin helpottavat stressiä. Stressihormonit sekoittavat elimistöämme ja aivojen toiminta häiriintyy. Vajailla aivoilla on haastavaa tehdä huipputulosta. Mikä sitten neuvoksi, kun deadlinet painavat päälle ja asiakkaat tai pomo vaatii enemmän?

Muista, että sinä olet kuitenkin itse itsestäsi vastuussa. Suunnittele etukäteen päivittäinen aikataulu ja koska aiot lähteä kotiin. Työpäivän lopettamisellekin voi sopia deadlinen. Minulle opettavaista oli se, kun eräs minua vanhempi ja viisaampi ihminen totesi liiallisen työn tekemisenkin olevan ahneutta. Minä kun luulin sen olevan ahkeruutta. Ei buffet -pöydästäkään voi kaikkea kerralla syödä. Kun syö vain sopivan annoksen, niin ruuasta nauttii enemmän. Sama pätee työn tekemiseen. Joskus voi herkutella 14 h työpäivällä ja nauttia kaikin rinnoin tärkeyden tunteesta. Mutta mitä, jos normaaliarjessa tyytyisimme siihen laissa säädettyyn noin 8 tuntiin? Viisas säästelee ja ymmärtää joskus lähteä vaikkapa 6 tunnin jälkeen Kaivarin rantaan kahville.

Pikatesti:

Vastaa alla oleviin

kysymyksiin kyllä tai ei

  1. Teen ylitöitä viikoittain saamatta niistä korvausta
  2. Teen ylitöitä viikoittain ja saan niistä korvauksen, mutta en koe korvausta riittäväksi menetetystä vapaa-ajasta
  3. Lähes kaikki muutkin tekevät työpaikallemme ylitöitä
  4. Työtunteja ei lasketa
  5. Vien töitä kotiin säännöllisesti
  6. Joudun tulemaan vastoin luontaista rytmiäni aikaisin töihin, jotta saisin töitä tehtyä muiden häiritsemättä
  7. Joudun jäämään iltatöihin vastoin luontaista rytmiäni, jotta saisin töitä tehtyä muiden häiritsemättä

Moneenko vastasit kyllä? Yksikin kyllä vastaus tarkoittaa, että kannattanee edes hetki miettiä, että kuinka paljon työstä todella saat. Jos pidät työstäsi ja koet sen tärkeäksi, niin silloin kannattaa erityisesti tarkentaa sitä, että mikä määrä on sopiva. Olisihan se mukava jaksaa tehdä sitä mieluisaa työtä eläkeikään asti.

Jos vastasit kolmeen kohtaan kyllä, niin kehityskeskustelu lienee paikallaan.

Palomiehetkin lepäävät hälytysten ja vuorojen välissä. Oletko keskustellut esimiehesi kanssa ylitöistä? Vai tarvitseeko edes keskustella. Mitä jos lähtisit kotiin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *