Elinvoimaa yrityksellesi

Mitä sinulle tarkoittaa hyvä elämä ja mikä elämässä on sinulle kaikkein tärkeintä?

Posted by on Nov 20, 2013 in Yleinen | 1 kommentti

Mitä sinulle tarkoittaa hyvä elämä ja mikä elämässä on sinulle kaikkein tärkeintä?

Oman elämän taiteilija

Vuosi sitten Turun kauppakorkeakoulun luentosalissa kuunnellessani luentoa tieteen filosofiasta koin ahaa-elämyksen. En tiedä, oliko se ensimmäinen voimakas tunne siitä, että voin tehdä niitä asioita, joista oikeasti nautin, mutta se iski minuun kuin salama. Luentosali oli yhtä tyyni ja rauhallinen kuin luennon alussa, minun sisälläni oli syttynyt jotain.

Aina välillä meidät johdatellaan perimmäisten, filosofisten kysymysten äärelle. Nyt kun mietin elämääni taaksepäin olen tehnyt tätä pohdiskelutyötä lähes koko elämäni ja vielä korostetummin koko viime vuoden ajan.

Olin päättänyt suunnata graduaiheeni melko kauas kauppiksessa opiskelemistani aiheista, ja onnekseni satuin luennolle, jossa siihen kannustettiin, ja sain lisämotivaatiota aiheessa pysymiseen. Ajattelin, että tässä sitä mennään, tästä tulee älyttömän mielenkiintoinen matka!

 

En voinut uskoa, että tämä oli minun elämääni: minä olin keksinyt intohimoni!

 

Olen aina halunnut saada tarkan selvityksen siitä, MIKSI asioita tehdään? En ole innostunut aineista tai aiheista, joita on vain tehty, vailla sen suurempaa merkitystä. Useasti olen kuitenkin saanut vastaukseksi ”pullikoinnilleni”, että älä kyseenalaista, että tee vaan. Olen tarvinnut kipinän, joko jonkun muun tai itseni sytyttämänä. Ala –ja yläasteilla muistan tällaisten opettajien olleen taide- ja vapaavalintaisten aineiden opettajia. He sytyttivät kipinän minussa ja heistä huokui palo, joka tarttui myös oppilaisiin. Vieläkin muistelen hyvillä mielin musiikin, kuvaamataidon sekä liikunnanopettajaani yläasteella, jotka saivat minut eloon, synnyttivät kipinän siitä, että elämässä tulee tapahtumaan vielä upeita asioita!

 

Työelämässä oman työn merkityksen sijaan puhutaan hyvin herkästi yrityksen mantrasta siitä, kuinka tärkeää työtä yritys tekee ja asiakkaalle tarjotaan parasta laatua. Oman työn merkitys itselle, yritykselle tai yhteiskunnallisesti kuitenkin saattaa unohtua. Miksi minä teen tätä työtä, miksi se on tärkeää? Sen kirkastaminen vähän väliä on herättävää, sillä muuten työstä voi hävitä mielekkyys, ilo ja intohimo.

 

Hihkuin bussissa lukiessani Kirsi Pihan kirjoitusta Helsingin Sanomissa: Onko sinulla hyvä vai mitätön elämä? Kirsi Piha kirjoittaa ”intohimo vaatii valtavaa sitoutumista, riskin ottamistakin”. Ymmärsin, että olen koko elämäni yrittänyt taistella välinpitämättömyyttä vastaan. Mitä jos haluan ymmärtää, ottaa riskejä ja yrittää; tuetaanko siihen meitä tarpeeksi koko elämämme aikana? Mielestäni merkityksellistä ei ole se, missä asioissa intohimoa kokee, vaan se, että ylipäätään on saanut kokea intohimoisia hetkiä elämässä, ja niihin kannustetaan.

 

Vaikka pidin kuvaamataidosta, olimme opettajani kanssa varmasti samaa mieltä siitä, että lahjoja minulla ei ollut kyseiseen aineeseen. Numeroni olisi ollut varmasti välttävä, ellei opettajani olisi osannut käsitellä minua oikealla tavalla. Muistan aina, miten hän kysyi minulta merkitystä, syytä siihen, mitä olen luomassa. Sain tarinoillani hänet liikuttumaan, nauramaan, ennen kaikkea tuntemaan. Hän ymmärsi sen, että vaikka käteni eivät piirrä kauniisti, olen kuitenkin taiteilija. Olen oman elämäni taiteilija. Se lahja ja ymmärrys on vienyt minua monta vuotta elämässäni kohti unelmia, intohimoa.

 

Kirjoittaja Suvi-Tuuli Helin on kauppatieteiden maisteri, personal trainer ja Wellness Factoryn perustaja. Suvi-Tuulin tutkielma valittiin vuoden 2013 parhaaksi HR-graduksi. Suvi-Tuuli tekee yhteistyötä Treasure Coachingin kanssa.

One Comment

Join the conversation and post a comment.

  1. Leena Helin

    Hyvä Suvituuli!
    Kun arvot on kohdallaan ja intohimon kohde avautuu, voi vain mennä!
    Onnen tyttö!
    Ylpeydellä !

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *