Elinvoimaa yrityksellesi

Näin kehität stressinhallintataitoasi osa II – Tee yksi asia kerrallaan

Posted by on Apr 4, 2011 in Yleinen | 1 kommentti

Näin kehität stressinhallintataitoasi osa II – Tee yksi asia kerrallaan

Naiset pystyvät tekemään montaa asiaa yhtä aikaa? Kaikkia tippaleipä- ja putkiaivojuttuja ei kannata uskoa. Totuus on se, että tekemällä yhden asian kerrallaan toimit tehokkaasti säästäen aikaa ja helposti ylikuormittuvan aivojen otsalohkon kapasiteettia. Vaikka olisit nainen, sinun ei tarvitse yrittää tehdä useampaa ajattelua vaativaa asiaa yhtä aikaa. Multitasking tarkoittaa todellisuudessa sitä, että teemme asioita nopeassa tahdissa peräkkäin, emme välttämättä yhtä aikaa, vaikka se siltä meistä tuntuisikin. Tehtävästä toiseen poukkoilu kuluttaa suuressa määrin otsalohkon energiaa. Automatisoituneita taitoja voimme toki käyttää useampiakin yhtäaikaisesti. Pystymme esimerkiksi moppaamaan lattiaa ja syömään how to save money on car repairs purkkaa samanaikaisesti, mutta ajattelua vaativia työtehtäviä pystymme tekemään vain yhtä yhdellä kertaa. Nykyisin työelämässä harvemmin tehdään pitkäaikaisesti automatisoituneita työtehtäviä ja aivojemme komentokeskus joutuu kovalle käytölle. Komentokeskukseen mahtuu maksimissaan 3 – 4 asiaa kerrallaan. Tehokkaimmin aivomme kuitenkin toimivat, jos komentokeskuksessa on YKSI asia kerrallaan.

Helpota työntekoasi:

  1. Tarkastele tottumuksiasi. Teetkö turhaan montaa asiaa yhtä aikaa? Kirjaa ylös työskentelytapasi, niin huomaat poukkoileeko keskittymisesi työtehtävästä toiseen.
  2. Salli itsellesi keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan. Multitasking ei ole välttämättä hyvän ja tunnollisen työntekijän merkki.

Toki työelämässä on monta projektia meneillään samanaikaisesti ja ne saattavat limittyä toisiinsa. Keskittyminen tarkoittaa sitä, että pirstaleisuutta tietoisesti vähennetään niin, että keskittymistä kohdennetaan yhteen asiaan kerralla. Joskus yhteen työtehtävään keskittymiseen riittää muutama minuutti.

One Comment

Join the conversation and post a comment.

  1. silver account

    Sama tutkimus selvitti, että moneilu vapauttaa stressihormoneja ja adrenaliinia. Tämä saattaa laukaista inhottavan kierteen: kun yrittää saada monta asiaa tehdyksi kerralla, tekemisessä menee itse asiassa pidempään, sitten tuntee itsensä stressaantuneeksi, ahdistuneeksi ja pakotetuksi tekemään vielä enemmän tehtäviä yhtä aikaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *